evidències dins l'assignatura

En aquest apartat podràs trobar activitats d'aula i no presencials realitzades dins l'assignatura de Tecnologies Digitals en l’Educació Infantil. 

Evidències optatives

Evidència 1. Mapa conceptual

Aquesta evidència s'anomena "Mapa conceptual" i està vinculada amb dues àrees: L'Àrea 1 de la Compromís professional, concretament a l'Àrea 1.3 que es titula Pràctica reflexiva i l'Àrea 2 Continguts digitals, concretament a l'Àrea 2.2 que es titula Creació i modificació de continguts digitals. El nivell de progressió és el A2.

L'evidència consisteix a crear un mapa conceptual amb l'app CMapTools a partir de la lectura "La competencia digital en la programación didáctica" del llibre de J. Vivancos i alhora relacionant-lo amb el desenvolupament de la competència digital de l'alumnat.

Com a conclusió, vull destacar que a través de l'article he pogut enriquir i aprofundir en nous coneixements i continguts sobre la Competència digital de l'alumnat. El fet de crear un mapa conceptual m'ha servit com a eina per entendre-ho millor i d'una manera més interactiva i visual. A més he pogut aprendre la utilització d'una nova aplicació digital, anomenada CMapTools, la qual ha ampliat el meu coneixement en l'àmbit tecnològic i digital.

Evidència 2. Producció d'imatge i vídeo 1

Aquesta evidència es titula "Producció d'imatge i vídeo 1" i està vinculada a dues àrees: Àrea 2 Continguts digitals, concretament a l'Àrea 2.2 que s'anomena Creació i modificació de continguts digitals i l'Àrea 6 Desenvolupament de la competència digital de l'alumnat, concretament a l'Àrea 6.3 anomenada Creació de continguts digitals. El seu nivell de progressió és el A2.

En aquesta evidència, s'ha de fer un recull de diverses fotografies fetes dins el Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, en la que apareixen diversos enquadraments, plans i angulacions, i també els corresponents principis de composició.

Com a reflexió, puc dir que aquesta activitat ha proporcionat una manera més dinàmica i creativa d'aprendre els diversos conceptes relatius a la producció d'imatges. Treballant en àrees com enquadraments, plans i angulacions, he enriquit i millorat el meu coneixement pràctic d'aquests conceptes. Molts d'ells són utilitzats en la fotografia, però desconeixia els noms associats. És sorprenent la diversitat de denominacions per a cada tipus d'enquadrament, pla i angulació. Per acabar, m'agradaria afegir que utilitzar la presentació de Canva com a eina de suport en aquesta activitat ha estat força efectiva, ja que és una plataforma molt visual i intuïtiva per dur a terme activitats.

Evidència 3. Incident crític - Ciberassetjament a les aules

Aquesta activitat s'anomena "Incident crític - Ciberassetjament a les aules" i està vinculada a les següents àrees:
Àrea 1. Compromís professional, concretament, la competència 1.3 Pràctica reflexiva. El seu nivell de progressió és A2.
Àrea 2. Continguts digitals, concretament 2.2 Creació i modificació de continguts digitals. El seu nivell de progressió és A1.
Àrea 6. Desenvolupament de la competència digital de l'alumnat, concretament, 6.3 Creació de continguts digitals. El seu nivell de progressió és el A1.

Així doncs, aquesta consisteix a analitzar a partir d'un vídeo el ciberassetjament i està compost de dues parts, la primera part és una anàlisi del cas, on hi ha diverses preguntes sobre aquest cas de ciberassetjament i els indicadors de detecció que haguessin pogut tenir els mestres, i en la segona part, fer una proposta d'actuació, seguint el Protocol d'actuació davant de qualsevol tipus de violència en l'àmbit educatiu, i finalment, fer una infografia amb l'app Canva, de les fases d'intervenció i els recursos o materials que podríem dur a terme.

Com a reflexió recalcar que en aquesta activitat he pogut assolir els objectius proposats, els quals eren analitzar l'incident crític i establir l'actuació a dur a terme com a mestra/e seguint el Protocol de prevenció.

El ciberassetjament inclou l'ús de les noves tecnologies per dur a terme un assetjament en les xarxes socials i en l'ús de les tecnologies de difusió massiva com mòbils i Internet. El cas observat d'aquest infant, és la realitat que pateixen molts infants i adolescents en el seu dia a dia. Tothom hauria de reflexionar de l'ús que els donem a les xarxes o als aparells electrònics, perquè darrere tot això hi ha molt de patiment i malestar. Per tant, amb aquesta tasca he pogut dedicar un temps a reflexionar sobre aquest tipus d'assetjament que es continua patint a l'escola, i poder veure el protocol a seguir en casos com el d'aquest infant, saber i treballar aquest tipus de continguts, protocols, indicadors i actuacions són una gran ajuda per créixer com a futura docent. 

Casos pràctics

Aquestes evidències pràctiques es porten a terme per facilitar-nos un desenvolupament professional adequat, de manera que són una oportunitat per aplicar els coneixements teòrics adquirits en un entorn real i desenvolupar habilitats pràctiques essencials per a un creixement professional significatiu.

Espai d'Aula Virtual

En aquesta evidència hem dissenyat i construït un Espai d'Aula Virtual, el qual s'anomena "L'aula dels animals" amb la finalitat didàctica de proporcionar als alumnes una proposta de treball concreta i dinàmica que fos multimèdia i interactiva pels alumnes. 

El nostre grup ha estat format per cinc integrants, i el tema principal són els animals del món. Juntament, hem dissenyat activitats sobre diverses matèries, com anglès, matemàtiques, educació emocional, català i naturals. Prèviament, abans de dissenyar aquestes activitats, hem elaborat un guió a seguir i posteriorment a aquesta una rúbrica d'avaluació. Per dur-lo a terme hem utilitzat recursos com: Canva, EducaplayWordwall, LearningApps i Pixabay. A més hem seguit el model DUA, afegint imatges, sons, etc. 

Personalment, dissenyar aquestes activitats també m'ha fet aprendre sobre aquest recurs, que serà de gran utilitat per a un futur com a mestra.

Universitat de Lleida
Portafoli Xènia Guimet
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar